De Riagg Maastricht heeft in veel opzichten een vernieuwende rol gespeeld binnen de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Limburg. Opgericht op initiatief van het Groene Kruis in samenwerking met het bisdom, ontwikkelt de Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Maastricht zich in de jaren zestig en zeventig van een typisch verzuilde organisatie tot een belangrijk instrument bij de emancipatie van vrouwen en homo’s. Na de komst van de universiteit in 1976 komt er een unieke samenwerking tussen therapie en wetenschappelijk psychologisch onderzoek op gang. Het is de tijd dat de klinische psychologie de sociale benadering overvleugelt en nieuwe behandelingen als de cognitieve gedragstherapie het licht zien.
Met de modernisering van de AWBZ in 2003 doet de marktwerking haar intrede. Langzaam maar zeker raakt de Riagg in zwaar weer en wordt er nagedacht over samenwerkingsverbanden en/of fusies met andere GGZ-instellingen. Het leidt begin 2015 tot een overname door het aanvankelijk vooral op Kind en Jeugdpsychiatrie gerichte Virenze.
‘Ambulant en Academisch’ beschrijft de ontwikkelingen tot 2016, het jaar van de oproep van de Nieuwe GGZ, waarin weer gepleit wordt voor een meer persoonlijke en sociale benadering van de hulpvrager. Het boek gaat ook in op de maatschappelijke en culturele context van de Riagg. Zo zijn er door het boek heen lijstjes te vinden met films, pop en literatuur over depressie en ‘gekte’ te vinden.
Boekgegevens:
Ambulant en academisch. 60 jaar GGZ in Maastricht en omgeving van Riagg tot Virenze. Bonné + Jan, Maastricht 2016. Geïllustreerd 198 blz;
ISBN 978-90-8165347-3