Hoe heeft de bijbel dichters, kunstenaars en muzikanten in de twintigste eeuw geïnspireerd? Voor dit prachtig uitgegeven en vormgegeven encyclopedische werk heb ik samen met Marcel Barnard, Gerda van de Haar en Sylvain de Bleeckere (film), Jaap Goedegebuure (literatuur), Wouter Prins (beeldende kunst), Max Smith (toneel) en Johan Snel (klassieke muziek) de redactie gevormd. Mijn onderdeel: de popmuziek.
Boekgegevens:
Marcel Barnard en Gerda van de Haar (eindred.), De Bijbel Cultureel. De Bijbel in de kunsten van de twintigste eeuw; met register. 694 blz. ISBN 978 90 211 4220 3 (Uitgave Meinema, Zoetermeer/ Pelckmans, Kapellen 2009).
Recensies
De Bijbel cultureel
Bijbels erfgoed en kunstzinnige verbeelding
Leidse bibliotheek, Hans Hulshof
Bijbelse verhalen en beelden doordesemen de kunsten van de twintigste eeuw.De taal van het heilige boek migreerde naar de seculiere cultuur.
Dit zijn twee typerende uitspraken van de hoofdredacteuren in hun Introductie. De inhoud van dit fraai uitgegeven boek is provocerend, ironisch, kritisch, geïnspireerd, gelovig, traditioneel: de uiteenlopende wijzen waarop bijbelse verhalen en poëzie, profetieën en brieven door de twintigste-eeuwse kunsten zijn verwerkt, vormen het onderwerp. Het lijkt een paradox, maar in de kunsten blijken Bijbel en een modernistische houding elkaar geenszins tegen te houden. De hoofdvraag van dit handboek is: hoe verwerken beeldende kunst, film, theater, muziek, pop en literatuur in de turbulente twintigste eeuw bijbelse verhalen en motieven? Ofwel: hoe put onze cultuur, argeloos of niet, uit het bijbelse erfgoed? lees hier de hele recensie